Ένα μήνυμα από την Αγάπη Τσακπίνογλου
Καθηγήτρια Theory of Fashion
Ένα μήνυμα από καρδιάς σπό την καθηγήτρια του μαθήματος Theory of Fashion-Αγάπη Τσακπίνογλου, προς τους σπουδαστές της PANSiK

 

'Αγαπημένα μου παιδιά,

χρειάστηκε να περάσει όλο αυτό το διάστημα, να καταλαγιάσει η δύναμη του ανεμοστρόβιλου που στη δίνη του στριφογύριζε όλος ο πλανήτης, να καταλάβουμε τι συμβαίνει, να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες, να πιάσουμε σφιχτά την ευκαιρία να τα πούμε de profundis με τον εαυτόν μας. Βγαίνοντας από αυτήν τη δοκιμασία, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, θα ξέρουμε πια τι θα πει "άθλος" και ο καθένας από μας, θα έχει ανακαλύψει την Ηράκλεια δύναμη και πίστη του.Τίποτα δεν θα είναι ίδιο, πολλώ δε μάλλον εμείς. Αν οι απώλειες δεν ήταν τόσο μεγάλες, αν οι συνάνθρωποι μας που νόσησαν δεν είχαν βασανιστεί τόσο πολύ, αν η αγωνία όλης της ανθρωπότητα δεν έκοβε την ανάσα, η επόμενη μέρα θα μας έβρισκε τόσο αλλαγμένους που θα μηδενίζαμε το κοντέρ της μέχρι τώρα ζωής μας. 
Με τους δευτεροετείς σπουδαστές, τα έχουμε πει, και φαντάζομαι ότι μέσα στο μυαλό τους, περνώντας σαν σίφουνας η ιστορία, θα τους έκανε να κοντοσταθούν, να σκεφτούν δυνατά "ποτέ ξανά αυτό, απληστία, ασυδοσία, σπατάλη, επίδειξη, εξουσία, φούσκα οικονομίας. κατάρρευση αξιών, κοινωνικές αλλαγές, πολιτισμός, εξέλιξη, ο από μηχανής θεός, νέες πραγματικότητες, επιτεύγματα επιστήμης, θαύματα τεχνολογίας, και πανταχού παρόν ένα "φουστάνι" να συνομιλεί με την Ιστορία". Με τους πρωτοετείς μου δεν προλάβαμε να τα πούμε αυτά, ίσα που είχαμε αρχίσει να ξεδιπλώνουμε τις αρχές του 20ου αιώνα. Όλα θα γίνουν και όλα θα ειπωθούν. Οι σπουδαστές που περπάτησαν ιστορικά όλον τον αιώνα, θα νιώσουν βαθιά το νόημα των ιστορικών στιγμών, και αυτά που μόλις ξεκίνησαν τη διαδρομή, θα αναγνωρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη  τι κατέγραψε ο ιστορικός. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναμετρηθούμε με την ιστορικότητα αυτού του τεράστιου γεγονότος που ζούμε ταυτόχρονα σε όλον το πλανήτη, και να βάλουμε το λιθαράκι μας στο αύριο που ξαναχτίζεται. Η Μόδα όπως πάντα, θα κληθεί να καθρεφτίσει τη νέα πραγματικότητα. Η Μόδα όπως πάντα θα απαντήσει σε κάθε αλλαγή. Η Μόδα όπως πάντα θα ανακαλύψει το μονοπάτι της χαράς. Η Μόδα όπως πάντα θα προτείνει το νέο χρώμα της αισθητικής. Η Μόδα όπως πάντα θα ξεσηκώσει την αποσβολωμένη και εξορισμένη διάθεση για ζωή. Η Μόδα όπως πάντα θα βρεθεί τετ α τετ με τη θλίψη, κάνοντας τη ψυχοθεραπεία να μοιάζει παιχνιδάκι. Η Μόδα όπως πάντα θα είναι δύναμη οικονομική με αμέτρητους εργαζόμενους κάτω από τις φτερούγες της. Η Μόδα όπως πάντα θα είναι μαγευτική και το ταξίδι όσων της αφοσιωθούν μαγικό.   
Μέσα από αυτήν τη δοκιμασία, σας δίνεται η σπουδαία ευκαιρία να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις αξίες σας, και να δημιουργήσετε tabula rasa. Σαν να μην υπάρχει τίποτα στο τραπέζι. Καλείστε να ξεπεράστε τον αμέριμνο εαυτό που αφήσατε στην αίθουσα στα μέσα Μαρτίου, και να απογειώσετε τον δημιουργό που έχει πολλά να πει.
Ακόμη κι εσείς θα ξαφνιαστείτε με όσα περιμένουν ανυπόμονα να αποκτήσουν χρώμα και ζωή, με όσα είστε εσείς.
Θα τα πούμε σύντομα, κι αν κάθε στιγμή κάθε λεπτό, νιώσαμε πόσο αξίζουν, δεν θα χρειαστούμε ξανά παρουσιολόγιο, ξέρουμε πια πόσο πολύτιμο είναι να είμαστε υπεύθυνοι για μας τους ίδιους, πόσο πολύτιμο είναι να είμαστε αφοσιωμένοι στο όραμα μας. 

 

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση
Αγάπη Τσακπίνογλου'
view more