Ανοιχτή Ημερίδα Διαλέξεων
200 χρόνια Νέας Ελληνικής Αισθητικής

Ανοιχτή Ημερίδα Διαλέξεων ‘200 χρόνια Νέας Ελληνικής Αισθητικής’

 

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, 200 χρόνια ελευθερίας. Με την ευκαιρία της επετείου του 1821, ο Όμιλος σπουδών μόδας PANSiK διοργανώνει τη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα ‘200 χρόνια Νέας Ελληνικής Αισθητικής’, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πολιτιστικοί φορείς, Fashion experts και Fashion Brands θα μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση, έμπνευση και ερεθίσματα, σε μία ημερίδα διαλέξεων για την επιρροή  και το συμβολισμό της Ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς.  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

 

Ατζέντα Εκδήλωσης

 

11.00-11.10     Καλωσόρισμα

11.10- 12.00    Αγγελική Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Συλλογών Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος “Β.Παπαντωνίου”

“Οι τοπικές φορεσιές του ελληνικού γεωγραφικού χώρου στα χρόνια της επανάστασης και στις πρώτες δεκαετίες του νεοσύστατου κράτους - Τύποι και αχνάρια”

12.00-12.20     Τάνια Βελίσκου, Μουσειολόγος – Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων

“Πρακτικές επιμέλειας εκθέσεων με «αντικείμενο» το Εικοσιένα. Η περίπτωση της έκθεσης ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021”

12.20-12.30      Διάλειμμα

12.30- 13.00    Marios Schwab, Creative Director & Λύδια Βουσβούνη, Head of Design (Zeus + Δione)

“Η δυναμική συνύπαρξη της παράδοσης και του μοντερνισμού. Collection 1821”

13.00- 13.30    Μιχάλης Πάντος, Fashion Expert

“H έμπνευση και η επιρροή των σύγχρονων ξένων και Ελλήνων σχεδιαστών μόδας από την Ελληνική φορεσιά”

 

Be Creative, Join Us!

 

 

 

view more
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ

Ξεκίνησε να εργάζεται ως fashion editor το 1989 στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ και από τότε έχει συνεργαστεί ως editor και fashion director σε πολλά έντυπα (MEN, KLIK, DIVA,,MAX,VOTRE BEAUTE,STATUS,HARPER'S BAZAAR, L'OFFICIEL KA), καταλήγοντας διευθυντής μόδας στην VOGUE HELLAS για μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με μερικούς από τους διασημότερους φωτογράφους, μοντέλα και artists στην παγκόσμια αγορά της μόδας. Η επαγγελματική του παρουσία εκτός από την διαφημιστική αγορά και τηλεόραση, συμπληρώνεται με συνεργασίες σε fashion shows Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, σε Ελληνικά και διεθνή events  (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004,EUROVISION,MADWALK1,2 KAI 3,TASTE THE FASHION KA), καθώς και ως curator στην έκθεση "VANITY"(ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ,POMPEI,KINA), στο project “CYDLADIC FORMS"(ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ) και στο “COSTUMES WITH FACES” (ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ). Εμφανίστηκε ως κριτής στο Project Runway to 2018. Από το 2021, διδάσκει στην PANSiK, στο πρόγραμμα Fashion Styling.

[...] [ - ]
Marios Schwab

Ο Ελληνο -Αυστριακός MariosSchwab, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2005 και γρήγορα το όνομά του έγινε συνώνυμο του καινοτόμου σχεδιασμού που έχει πίσω του ένα στιβαρό θεωρητικό υπόβαθρο και μια αισθητική προσέγγιση που αναδεικνύει τη φόρμα του σώματος ακολουθώντας τις γραμμές του. Ο Schwab σπούδασε στη γνωστή Αυστριακή Σχολή Annahof, αποφοίτησε με διάκριση από το Πανεπιστήμιο ESMOD του Βερολίνο και πήρε ΜΑ από το Central Saint Martins του Λονδίνου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την LouiseWilson.

Ο Schwab αναδείχθηκε «NewDesigner of the Year» στα British Fashion Awards το 2006 και έλαβετο Swiss Textiles Awardτο 2007. Το ντεμπούτο του Schwab στο LondonFashionWeek έγινε για την Άνοιξη /Καλοκαίρι 2007, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Το 2009, ο Schwab ορίστηκε CreativeDirector του εμβληματικού αμερικανικού brand Halston και για τρεις σεζόν υπέγραψε συλλογές που η Vogue χαρακτήρισε ως “matchmade in heaven”. Ο MariosSchwab εμπνέεται από την Τέχνη, τη μουσική και ό,τι προσλαμβάνει από το περιβάλλον του, ενώ δε σταματά να εξελίσσεται, εκφράζοντας την αισθητική του που είναι καινοτόμα αλλά συγχρόνως σέβεται την παράδοση και τη χειροτεχνία.

[...] [ - ]
ΛΥΔΙΑ ΒΟΥΣΔΟΥΝΗ

Η Λύδια Βουσβούνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε τη Σχολή Μωραίτη και στη συνέχεια σπούδασε Σχέδιο Μόδας στην Αγγλία στα Πανεπιστήμια Kingston, Saint Martins και UCA, από όπου αποφοίτησε στην πρώτη θέση. Η τελική συλλογή της διακρίθηκε στις καλύτερες της Ευρώπης στη δική της χρονιά. Μετά τις σπουδές της συνέχισε την πορεία της στο Παρίσι όπου εργάστηκε στο σχεδιαστικό τμήμα της Chloe και μετά επέστρεψε στο Λονδίνο όπου υπήρξε μέλος του σχεδιαστικού τμήματος του Aquasqutum. Επίσης, εργάστηκε στην ομάδα πωλήσεων του Maison Martin Margiela και της Loewe. Το 2012 ανέλαβε το κομμάτι σχεδιασμού στη

Zeus+ Δione. Η δουλειά  της έχει καθαρή επιρροή από την Ελληνική ταυτότητα ενώ βασίζεται στη συνύπαρξη ιστορικών στοιχείων, αρχιτεκτονικής, έντονης  γεωμετρίας και αφαίρεσης.

[...] [ - ]
ΤΑΝΙΑ ΒΕΛΙΣΚΟΥ

Η Τάνια Βελίσκου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές
σπουδές στη Μουσειολογία στο Τμήμα Μουσειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leicester, U.K. Εργάζεται ως επιμελήτρια στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων.

[...] [ - ]
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Η Αγγελική Ρουμελιώτη έχει κάνει σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και είναι υπεύθυνη των  μουσειακών συλλογών του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», όπου εργάζεται από το 1992. Έχει αναλάβει τον συντονισμό και υλοποίηση πολλών περιοδικών εκθέσεων του ΠΛΙ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε στο παρελθόν με καταξιωμένους ερευνητές στον χώρο του ενδύματος για την τεκμηρίωση των συλλογών του Ιδρύματος. Συμμετέχει σε έρευνα για την φορεσιά των Μεθάνων καθώς και στις ερευνητικές ομάδες της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας για τις Ναυπλιώτισσες μοδίστρες και τη σύγχρονη ελληνική μόδα. Ήταν μέλος της ομάδας ψηφιοποίησης μουσειακών αντικειμένων για την Digital Library του Ευρωπαϊκού Προγράμματος TEXMEDIN,  συμμετέχει στο project Europeana Fashion και στο Google Arts and Culture. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας.

[...] [ - ]